Ինչպես սնվել ձմռանը, որպեսզի առողջ լինել ու չգիրանալ


15:30 , 2 դեկտեմբեր, 2017

Panorama.am-ը գրում է.

Հայաստանում ագրոպարենային ապրանքների գների վերահսկողության բացակայության պայմաններում ձմռան ամիսներին պտուղ-բանջարեղենը կտրուկ թանկանում է:
«Լոլիկը, պղպեղը, սմբուկը, վարունգը, որ ամռանը կազմում են մեր սննդակարգի հիմնական մասը, որոշ դեպքերում մինչև տասն անգամ թանկանում են»,-Panorama.am-ի հետ զրույցում մտահոգություն է հայտնում սննդագիտության դոկտոր Դավիթ Պիպոյանը:

Գների բարձրացման հետևանքով շատերը հրաժարվում են թարմ մրգերից, բանջարեղենից՝ ընտրելով ավելի էժան սննդամթերք, սկսում են իրենց հիմնական կալորիաները ստանալ ալյուրից պատրաստված ուտելիքներից:

«Հայաստանում թռիչքային են ոչ միայն գները, այլև եղանակը: Նաև դրանով պայմանավորված՝ սնունդը ամռան ու ձմռան ամիսներին պետք է տարբեր լինի»,-բացատրում է մասնագետը:
Սննագետն ամռանը 40 աստիճան շոգի ու ցածր խոնավության պայմաններում բոլորին խորհուրդ էր տալիս օգտագործել օրգանիզմը հովացնող մթերքներ, իսկ ձմռան ամիսներին պետք է օգտագործել ածխաջրածներ:

«Այս առումով պետք է զգոն սնվել: Կարելի է դրանք ստանալ պարզ ածխաջրեր պարունակող սննդամթերքներից՝ օրինակ շաքարից, բլիթներից, թխվածքներից, մակարոնից, և կարելի է այն ստանալ ինտեգրալ հատիկներից՝ օրինակ հնդկաձավարից, բրինձից: Վերջիններն առողջության համար ավելի դրական ազդեցություն ունեն»,-ասում է Պիպոյանը:

Ցուրտ ամիսներին, երբ հիվանդանալու ռիսկն ավելի մեծ է, օրգանիզմի դիմադրողականության բարձրացման համար անհրաժեշտ են սպիտակուցներ ու վիտամիններ՝ վիտամին C, վիտամին A, ֆոլաթթու:

Ամբողջակցան հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ