Ինչպես հասարակ սրճեփով Էսպրեսո պատրաստել


09:20 , 26 նոյեմբեր, 2016

Ի դեպ, ավելի համարձակ սրճասերները կարող են սուրճի մեջ ավելացնել մի փոքր դարչին. այն հետաքրքիր համային երանգ է հաղորդում սուրճին:
Ինչպես նաև որպես հավելում էսպրեսո սուրճին կարելի է ավելացնել հարած սերուցք կամ կաթ 

Մի փոքր պատմություն:

«Էսպրեսսո» (Espresso) բառն իտալերենից թարգմանաբար նշանակում է սեղմված:

Այս սուրճի առաջացման պատմությունը սկսվել է դեռ 1901 թվականին, երբ իտալացի ինժեներ Լուիջի Բեցերան պատենտավորեց իր ստեղծած առաջին էսպրեսսոյի մեքենան:

Այդ քայլին նրան դրդեց այն փաստը, որ աշխատողները շատ ժամանակ էին ծախսում ընդմիջման վրա, իսկ ժամանակի մեծ մասը պետք էր սուրճ պատրաստելու համար: Մեքենան իսկապես որ, կրճատեց սուրճի պատրաստման ճամանակահատվածը, քանի որ վերջինիս աշխատանքի սկզբունքն այսպիսին էր. տաք գոլորշին, անցնելով աղացած սուրճի միջով, հագենում է սուրճի մասնիկներով, և արդյունքում հաշված րոպեներում ստացվում է բավականին խիտ սուրճ, որն իր բույրով խենթացնում է մարդկանց:

Որոշ ժամանակ անց պատենտը ձեռք բերեց գործարար Դեզիդերիո Պավոնին, ով իր հերթին սկսեց փորձարկումներ կատարել ջրի ջերմաստիճանի և ճնշման հետ: Սրա արդյունքում սահմանվեցին էսպրեսսո սուրճի պատրաստման ստանդարտները, որոնք արդիական են մինչ այսօր.

Պավոնին սկսեց սրճեփ մեքենայի մասսայական արտադրությունը, ինչի հետևանքով շատ կարճ ժամանակում Իտալիայի սրճարանների մեծ մասում հայտնվեցին «Պավոնի» բրենդի մեքենաները:

Իսկ 1947 թ-ին միլանցի բարմեն Աչիլլե Գաջիան, փոփոխություններ մտցնելով էսպրեսսոյի պատրաստման տեխնոլոգիայի մեջ, ստեղծեց ավտոմատ սրճեփ մեքենաները:

Նրա մեթոդը մինչ այժմ էլ լայնորեն կիրառվում է էսպրեսսոյի մեքենաների արտադրությունուն, իսկ սրճեփ մեքենաները գնալով ավելի հաճախ են հայտնվում մարդկանց բնակարաններում: