Բաղադրիչներ
- ջուր - 300 մլ
- խմորիչ - 7 գր
- ձու - 2 հատ
- շաքարավազ - 4 ճ/գդ
- աղ - 0.25 թ/գդ
- կարագ - 50 գր
- ալյուր - 500 գր
- բուսայուղ - 0,5 լ
- ջեմ - 300 գր
Պատրաստման եղանակ
- Փոքր կաթսայի մեջ խառնում ենք խմորիչը, շաքարավազն ու ալյուրը: Ջուրը տաքացնում ենք մոտավորապես մինչև 37 աստիճան, լցնում ենք կաթսայի մեջ և լավ խառնում: Ծածկում ենք, 10 րոպե թողնում, որպեսզի խմորիչն ակտիվանա, ու կաթսայի երեսին փրփուրի շերտ գոյանա:
Կարագը հալեցնում ու հովացնում ենք, ձվերի դեղնուցներն ու սպիտակուցներն առանձնացնում: Դեղնուցներն ու շաքարավազը հարում ենք, մինչև ստացվի փքուն զանգված, որի մեջ շաքարավազը գրեթե ամբողջությամբ պետք է լուծված լինի:
Մեկ այլ կաթսայի մեջ հարում ենք սպիտակուցներն ու աղը, մինչև որ կայուն փրփուր ձևավորվի: Մեծ ու տարողունակ ամանի մեջ խառնում ենք հարած սպիտակուցները, դեղնուցներն ու հալեցրած, սառեցրած կարագը: - Հետո լցնում ենք ակտիվացած խմորիչը, մաղած ալյուրը և խմոր հունցում:
- Խմորը պետք է լինի փափուկ, փոքր-ինչ ձեռքերին կպչող:
Ծածկում ենք մաքուր սրբիչով, թողնում տաք տեղում, որպեսզի հասունանա: - 1-1.5 ժամից խմորի ծավալը կրկնակի մեծանում է, և կարելի է արդեն ձևավորել փքաբլիթները:
- Խմորը լցնում ենք թեթևակի ալյուր ցանած սեղանին և գրտնակում 1 սմ հաստությամբ: Բաժակով շրջաններ ենք կտրում, սրբիչով ծածկում և այդպես թողնում 20 րոպե, որպեսզի վերջիններս բարձրանան:
- Հաստ հատակով ու բարձր կողքերով թավայի մեջ 1.5 սմ շերտով բուսայուղ ենք լցնում, և տաքացնում միջին ուժգնության կրակի վրա: Այդպիսով, բուսայուղը կարող է տաքանալ մինչև անհրաժեշտ 180 աստիճան ու միաժամանակ չայրվել: Փքված շրջանները երկու կողմից տապակում ենք բուսայուղի մեջ մինչև թեթևակի կարմրելը:
- Տապակած փքաբլիթները դնում ենք թղթե անձեռողիկների վրա, որպեսզի ավելորդ բուսայուղը դուրս գա:
- Հովացած փքաբլիթները լցոնում ենք ցանկացած ջեմով՝ երկար ծայր ունեցող խոհարարական ներարկիչի օգնությամբ:
Մատուցելուց առաջ բեռլիներ փքաբլիթների վրա շաքարի փոշի ենք ցանում