Doctors.am-ը գրում է.
10. Ավոկադո
Ավոկադոների հյութեղության համար պատասխանատու են կիսաչհագեցած ճարպերը: Դրանք երկար են մասվում, ուստի զսպում են ախորժակը: Ավոկադոն նաև լուծվող մանրաթելերի հրաշալի աղբյուր է, որն արտադրում է մարսողությունը դանդաղեցնող թանձր նյութ:
9. Կտավատ
Կտավատը հարուստ է մանրաթելերով և օմեգա-3 ճարպերով, այն նաև սպիտակուցի աղբյուր է: Կարելի է ամեն օր նախաճաշի մեջ ավելացնել մեկ թեյի գդալ կտավատ, այն նույնպես զսպում է ախորժակը:
8. Հունական յոգուրտ
Հունական յոգուրտը պատրաստվում է՝ սովորական յոգորտից սննդարար նյութեր պարունակող շիճուկը զտելով: Այս յոգուրտի թանձր բաղադրությունն օգնում է խաբել մեր օրգանիզմին՝ ստեղծելով հագեցվածության խաբկանք: Հունական յոգուրտը հատկապես համեղ է մրգային հավելումներով:
7. Ջուր
Չնայած նրան, որ ջուրը մարսողական համակարգով բավականին արագ է անցնում, այն նույնպես կարող է զսպել ախորժակը: Շատ հաճախ մենք շփոթում ենք ծարավը քաղցի հետ, այնպես որ ժամանակ առ ժամանակ ջրի կում անելով՝ մենք հեռու կմնանք շոկոլադե սալիկի կամ սուրճի հետևից գնալուց: Ճաշելուց առաջ մեկ բաժակ ջուր խմելով՝ նույնպես կարելի է ստեղծել հագեցվածության խաբկանք ստամոքսում:
6. Սիսեռ
Սիսեռը և, ընհանրապես, այս ընտանիքին պատկանող հատիկավորները՝ լոբին, ոլոռը ևն, սպիտակուցի հիանալի աղբյուր են: Դրան նույնպես հարուստ են լուծվող մարնրաթելերով, ինչպես նաև ածաջրերով, որոնք դանդաղեցնում են մարսողական գործընթացը:
5. Ապուր
Ապուր ուտելով՝ դուք չեք հագենա ամբողջ օրվա համար, սակայն այն կարղ է կարգավորել ձեր սնունդի չափաբաժինը, երբ դուք այն ուտում եք որպես նախուտեստ: Հետազոտությունը պարզել է, որ մեկ ափսե հավով ու բրնձով ապուր ուտելուց հետո, կամավորները ճաշին հագեցած էին զգում և 100 կալորիա ավելի քիչ էին ուտում, քան այլ դեպքերում:
Հագեցվածության պատրանք ստեղծելու համար ընտրե՛ք խոշոր կտորներով բանջարեղենային ապուրները. ծամելու գարծընթացը նույնպես կստեղծի հագեցվածության զգացողություն:
4. Կաթնաշոռ
Կաթնաշոռը սպիտակուցի հրաշալի աղբյուր է: Այն հատկապես համեղ է մրգերի կամ մուրաբաների հետ:
3. Վարսակի շիլա
Վարսակի շիլան ունի բետա-գլյուկան կոչվող մանրաթելերի պաշար, որը ոչ միայն դանդաղ է անցնում մարսողական տրակտի միջով՝ հագեցնելով մեզ մինչև ճաշ, այլ նաև իջեցնում է խոլեստերինի պարունակությունը:
Կարելի է վարսակի շիլան ավելի հագեցնող դարձնել՝ ավելացնելով սպիտակուցային հավելումներ կաթի, յոգուրտի, ընդեղենի տեսքով:
2. Միս
Սպիտակուցի ու ճարպերի մեծ քանակությունը նշանակում է, որ միսը շատ դանդաղ է մարսվում: Այն ծամելու համար նույնպես ժամանակ է պահանջվում, որը նույպես ազդում է հագեցվածության գացողության վրա:
Շատերի համար, ճաշը լիարժեք չէ, եթե այն միս չի ներառում, այնպես որ միսը կարող է ձեզ հագեցվածության զգացողություն հաղորդել նաև հոգեբանորեն:
1. Նուշ
Եվ, վերջապես, նուշը, որը առողջարար ճարպերի հրաշալի աղբյուր է: Պետք է հիշել, որ քաղցը հագեցնող ազդեցությունը գործում է ճաշելուց կես ժամ առաջ նուշ ուտելու դեպքում, այնպես որ նուշ անհրաժեշտ է ուտել նախքան չափազանց քաղցած լինելը, հակառակ դեպքում դուք ավելի շատ կուտեք, քան պետք է: