Բաղադրիչներ
- Բլիթների համար՝
- մեղր - 70 գ
- շաքարավազ - 150 գ
- կարագ - 100 գ
- ձու - 2 հատ
- կակաոյի փոշի - 30 գ
- սոդա - 1 թ/գ
- ալյուր - 350 գ
- Կրեմի համար՝
- Թթվասեր 25-30% յուղ. - 350 գ
- շաքարավազ - 130 գ
- օսլա (крахмал) եգիպտացորենի - 30 գ
- ձու - 1 հատ
- կարագ՝ սենյակային ջերմաստիճանի - 200 գ
Պատրաստման եղանակ
Պատրաստում ենք խմորը: Խառնում ենք մեղրը, շաքարը և կարագը, ամանը դնում եռացող ջրով լի կաթսայի մեջ:
Պահում ենք գոլորշու վրա` պարբերաբար խառնելով, մինչև շաքարը հալվի: Վերցնում ենք գոլորշու վրայից ու խառնում սոդան: Թողնում ենք, որ ռեակցիան տեղի ունենա, այնուհետև ավելացնում ենք ձվերն ու խառնում:
Ավելացնում ենք կակաոյի հետ մաղված ալյուրն ու խառնում ենք խմորը:
Այն բաժանում ենք 8 մասի: Յուրաքանչյուր կտորը 2-3 մմ հաստությամբ բացում ենք յուղաթղթի թերթերի արանքում: Հանում ենք յուղաթղթի վերին թերթն ու բլիթները 6-8 րոպե թխում նախապես 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում: Պատրաստի տաք բլիթները կտրում ենք ըստ ձևաթղթի:
Պատրաստում ենք կրեմը։ Թթվասերը, շաքարը, ձուն ու օսլան լցնում ենք փլավքամիչի մեջ:
Խառնում ենք, դնում միջին ջերմաստիճանի կրակի վրա և հարիչով անընդհատ խառնելով հասցնում թանձրանալու վիճակի (զանգվածի մակերեսին պետք է մնան հարիչի հետքերը): Կրկին լցնում ենք խոր ամանի մեջ:
Թաղանթով փակում ենք այնպես, որ այն կիպ նստի կրեմի մակերեսին: Ամբողջությամբ սառեցնում ենք:
Կարագը հարում ենք, մինչև կրեմանման բաղադրություն դառնա: Միանգամից մի քանի գդալ ամեն անգամ ավելացնում ենք թթվասերային կրեմը` այդ ընթացքում չդադարելով հարել:
Շերտավորում ենք բլիթի կրեմով և կրեմապատում ենք տորթի վերնամասն ու կողքերը: Բլիթի կտորները փշրում ու բոլոր կողմերից տարածում ենք տորթի վրա:
Թողնում ենք` տորթը 8-12 ժամ մնա սառը տեղում, այնուհետև մատուցում: Մատուցելուց առաջ լավ կլինի, եթե տորթը սենյակային ջերմաստիճանում մնա 20-30 րոպե:
Պահում ենք գոլորշու վրա` պարբերաբար խառնելով, մինչև շաքարը հալվի: Վերցնում ենք գոլորշու վրայից ու խառնում սոդան: Թողնում ենք, որ ռեակցիան տեղի ունենա, այնուհետև ավելացնում ենք ձվերն ու խառնում:
Ավելացնում ենք կակաոյի հետ մաղված ալյուրն ու խառնում ենք խմորը:
Այն բաժանում ենք 8 մասի: Յուրաքանչյուր կտորը 2-3 մմ հաստությամբ բացում ենք յուղաթղթի թերթերի արանքում: Հանում ենք յուղաթղթի վերին թերթն ու բլիթները 6-8 րոպե թխում նախապես 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում: Պատրաստի տաք բլիթները կտրում ենք ըստ ձևաթղթի:
Պատրաստում ենք կրեմը։ Թթվասերը, շաքարը, ձուն ու օսլան լցնում ենք փլավքամիչի մեջ:
Խառնում ենք, դնում միջին ջերմաստիճանի կրակի վրա և հարիչով անընդհատ խառնելով հասցնում թանձրանալու վիճակի (զանգվածի մակերեսին պետք է մնան հարիչի հետքերը): Կրկին լցնում ենք խոր ամանի մեջ:
Թաղանթով փակում ենք այնպես, որ այն կիպ նստի կրեմի մակերեսին: Ամբողջությամբ սառեցնում ենք:
Կարագը հարում ենք, մինչև կրեմանման բաղադրություն դառնա: Միանգամից մի քանի գդալ ամեն անգամ ավելացնում ենք թթվասերային կրեմը` այդ ընթացքում չդադարելով հարել:
Շերտավորում ենք բլիթի կրեմով և կրեմապատում ենք տորթի վերնամասն ու կողքերը: Բլիթի կտորները փշրում ու բոլոր կողմերից տարածում ենք տորթի վրա:
Թողնում ենք` տորթը 8-12 ժամ մնա սառը տեղում, այնուհետև մատուցում: Մատուցելուց առաջ լավ կլինի, եթե տորթը սենյակային ջերմաստիճանում մնա 20-30 րոպե:
Այս աշունը բացահայտումների շրջան է: Անդրադառնում ենք սիրված բաղադրատոմսերին ու վայելում «Սպարտակ» տորթը:
Նյութի աղբյուր՝ http://www.cooks.am/%D5%BF%D5%B8%D6%80%D5%A9-%D5%BD%D5%BA%D5%A1%D6%80%D5%BF%D5%A1%D5%AF-2/
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել