Հատապտուղները կարող են արյան մեջ բարձրացնել հեմոգլոբինի մակարդակը և կանխել ավիտամինոզը:
1. Բռինչ
Դրա պտուղներից կարելի է տարբեր թուրմեր պատրաստել՝ այն խառնելով մեղրի, մասուրի հետ: Դրա թուրմը սովորաբար խմում են կես բաժակ՝ առավոտյան և երեկոյան:
2. Ազնվամորի
Այս հատապտղով թեյը ձմռանը բուժիչ միջոց է մրսածության դեմ:
3. Սնձի
Կարմիր և սև պտուղներով սնձին հարուստ է P և C վիտամիններով: Դրանց հյութը նպաստում է օրգանիզմից տոքսինների դուրս գալուն:
4. Կապույտ հապալաս
Այս հատապտղի քաղցր հատիկները հսկայական վիտամիններ և միկրոտարրեր են պարունակում: Այն գործածելով՝ մարդը կարող է խուսափել տեսողության վատացումից, ինֆեկցիոն հիվանդություններից, գրիպից, ավիտամինոզից և այլն:
5. Հապալաս
Հապալասի պտուղները ևս նպաստում են իմունային համակարգի ամրապնդմանը:
6. Լոռամրգի
Հատապտուղներն ամենաօգտակարն են և իրենց հատկություններով նման են կիտրոնին: Այն բնական ծագմամբ հակաբիոտիկ է:
7. Մասուր
Մաքրում է երիկամները և դուրս բերում ավելորդ հեղուկն օրգանիզմից՝ օգնելով ավելի արագ դուրս բերել ինֆեկցիան: