Քաղցկեղը կապ ունի սննդակարգի հետ: 77000 մեծահասակի սննդային սովորությունների ուսումնասիրության արդյունքում պարզվեց, որ բուսակերները 20%-ով պակաս էին ենթակա հաստ աղիքի և ուղիղ աղիքի առաջացման ռիսկի, քան մսակերները:

Ներկայացնում ենք 4 մթերք, որոնցով կարելի է համարձակորեն փոխարինել սննդակարգի միսը և նվազեցնել կոլոռեկտալ քաղցկեղի առաջացման ռիսկը:

1. Մանրաթելային հացահատիկներ

Մանրաթելն առանձնակի օգտակար է օրգանիզմից տոքսինների վերցման գործում: Որքան շատ են տոքսիններն օրգանիզմում, այնքան մեծ է ԴՆԹ-ի վնասման հավանականությունը, ինչը հանգեցնում է քաղցկեղի:

2. Ձիթապտղի յուղ

Այս բաղադրիչը պետք է օմեգա-2 ճարպային թթուներ ստանալու համար: Ձիթապտղի յուղը նվազեցնում է բորոքումը, ինչպես յուղոտ ձուկը:

3. Լոբի

Օգտակար է ստամոքսաղիքային տրակտի ոչ նորմալ ԴՆԹ-ի վերականգնման համար:

4. Բանջարեղեն և մրգեր

Կոլոռեկտալ քաղցկեղի ռիսկը կարող է զգալիորեն նվազել օրական 6-8 բաժին միրգ և բանջարեղեն օգտագործելու դեպքում:

Նաև պետք է հեռու մնալ ռաֆինացված շաքարավազից և վերամշակված մսից: Այս մթերքները կարող են զգալիորեն մեծացնել հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: Շաքարավազը փոխարինեք մեղրով, միսը՝ ձկով և բուսական մթերքներով, որոնք հարուստ են երկաթով և սպիտակուցներով:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել