Newmag-ը գրում է.
Ինչի՞ համար է մեզ անհրաժեշտ աղը

Առաջին հերթին անհրաժեշտ է պարզել, թե ինչի համար է մեր օրգանիզմին անհրաժեշտ աղը

– աղն օգնում է օրգանիզմում պահպանել ջրի բալանսը

– նատրիումի քլորիդը՝ աղը, պարունակվում է արյան, թքի, ավշի, լեղիի մեջ և օրգանիզմում նրա քանակի  ցանկացած փոփոխություն կվնասի մեզ

-աղը մասնակցում է մկանային հյուսվածքի և նյարդային համակարգի բջիջների կենսագործունեությանը

– նատրիումի քլորիդը հանդես է գալիս որպես կատալիզատոր մարսման գործընթացում

Սննդից աղի բացառումը կարող է հանգեցնել նյարդային և հոգեբանական հիվանդությունների, դեպրեսիայի, մարսողական համակարգի և սրտանոթային հիվանդությունների: Բացի այդ քանի որ մարդն ամեն օր քրտնարտադրության և միզարտադրության միջոցով կորցնում է  նատրիումի քլորիդ, այդ հարաբերակցությունը պահպանելու համար պետք է լրացնել օրգանիզմում առկա աղի քանակը:

Իմաստ  ունե՞ն աղի բացառմամբ դիետաներն 

Նիհարելու համար կիրառվող առանց աղի դիետաների հիմքում ընկած չէ ոչ մի հիմնավորված թեորիա, բայց որոշ բաներ կարող ենք առանձնացնել:

  1. առանց աղի սնունդն այնքան էլ համեղ չէ, ինչն էլ սահմանափակում է սննդի քանակը և արդյունքում դիետայի մասնակիցները նիհարում են
  2. Աղը, անցնելով լեզվի մեջ գրգռում է համային ռեցեպտորները, ինչն էլ գրգռում է ախորժակը և սնվողը ցանկալիից ավելի շատ է ուտում:
  3. Աղը պահում է ջուրն օրգանիզմում, ինչը խանգարում է արագ նիհարելուն:
  4. Աղի օգտագործումը վատ է անդրադառնում մաշկի վրա: Պահելով ջուրն օրգանիզմում։
    Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ։
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել