Կարիեսն ատամի կոշտ հյուսվածքներում ընթացող բարդ, դանդաղ պաթոլոգիական գործընթաց է, որն առաջանում է անբարենպաստ արտաքին և ներքին գործոնների հետևանքով:

Խոռոչների վնասվածքի առաջացման վրա ազդող հիմնական գործոններն են՝ բերանի խոռոչի անբավարար հիգիենան, ծխելը, սթրեսը, սննդի շատ օգտագործումը, շաքարով հարուստ մթերքների օգտագործումը և այլն:

Որպես կանոն՝ կարիես ունեցող ատամը ոչ մի կերպ չի տարբերվում, և կարող եք նույնիսկ չիմանալ, որ կարիես ունեք:

Սակայն որոշ ժամանակ անց կարիեսով վնասված ատամը կարող է սկսել քայքայվել և առաջացնել ատամի ցավ, զգայնություն սառը կամ տաք սննդի նկատմամբ:

Այս նշանների առաջացման դեպքում պետք է անհապաղ արդյունավետ բուժում ձեռնարկեք կարիեսից ազատվելու համար: Հակառակ դեպքում կարող եք կորցնել ատամը:

Ամենակարևոր բաղադրիչներից մեկը, որի կարիքն ունեն ատամները, կալցիումն է: Բոլորս գիտենք, որ կալցիումի ամենահարուստ աղբյուրը ձվի կեղևն է:

Եթ կարիեսի խնդիր ունեք, ձեզ պետք կլինի ձվի կեղևից ատամի մածուկ:

Վերցրեք քառորդ բաժակ փոշիացրած կեղև, որը կարող եք ստանալ կեղևը բլենդերով մանրացնելով: Այդ փոշին խառնեք մի քանի կաթիլ անանուխի յուղի և 2 ճ/գ կոկոսի յուղի հետ:

Լավ խառենք բոլոր բաղադրիչները, ավելացրեք 1 ճ/գ կերակրի սոդա: Շարունակեք խառնել բաղադիչները, մինչև մածուկ ստացվի: Մածուկը պահեք լավ փակած տարայով:

Մածուկն օգտագործեք օրը 3 անգամ և կազատվեք ատամնաբուժական խնդիրներից:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել