Մեզ մանկուց սովորեցրել են ուտելուց առաջ լավ լվալ ձեռքերը և բոլոր մթերքները:

Մինչև հիմա մեզնից շատերը համոզված են, որ ճիշտ են անում, որ բոլոր մթերքները լվանում են պատրաստելուց կամ ուտելուց առաջ:

Սակայն պարզվում է՝ այդպես չէ:

Երբեք մի լվացեք՝

1. Հավը

Image result

Շատերը կարծում են, որ պատրաստելուց առաջ միսը պետք է հոսող ջրի տակ լվանալ բակտերիաներից ազատվելու համար: Բայց հավը լվանալով չեք մաքրում բակտերիաները, փոխարենը վարակում եք լվացարանակոնքը, սպասքը, բոլոր տեղերը, որտեղ կարող է հասնել ջուրը:

2. Ձու

Image result

Ֆաբրիկայում արտադրված ձուն ծածկում են պաշտպանիչ շերտով, որը բակտերիաները մեկուսացնում է և կանխում դրանց տարածումը մյուս մթերքների վրա: Ուստի երբեք մի լվացեք գնված ձուն:

3. Ձուկ

Image result

Ինչպես և հավի դեպքում, լվանալը չի վերացնում բակտերիաները, այլ ընդհակառակը՝ նպաստում է դրանց տարածվելուն այլ մակերևույթների վրա:

Պարտադիր լվացեք՝

1. Տարաները բացելուց առաջ

Image result

Պահածոները երբեք մի բացեք առանց նախապես լվալու: Պահածոների կափարիչի վրա փոշու և միկրոօրգանիզմների մեծ շերտ է լինում, նույնիսկ եթե դրանք չեն երևում անզեն աչքով, բացելիս դրանք կարող են հեշտությամբ հայտնվել սննդի մեջ և թունավորում ու հելմինտոզ առաջացնել:

2. Ուտելի կեղևով մրգերը և բանջարեղենը

Image result

Շա կարևոր է մրգերն ու բանջարեղենը լավ լվալ: Այդպես դուք կլվանաք ոչ միայն բակտերիաները, այլև կոնսերվանտները, որոնցով հաճախ մշակում են մթերքները սուպերմարկետներում, որ դրանք ավելի երկար պահպանեն թարմությունը: Նաև կարևոր է դրանք թղթե անձեռոցիկով չորացնել:

3. Ոչ ուտելի կեղևով մրգերն ու բանջարեղենը

Բանանը, սեխը, կիտրոնը և նարինջը նույնպես պետք է լավ լվանալ ուտելուց առաջ: Դրանց կեղևի վրա առկա բակտերիաները կարող են կտրելիս հայտնվել մրգի մեջ:

Մի մոռացեք նաև մաքուր պահել բոլոր աշխատանքային մակերևույթներն ու սեղանները:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել