Քչերն են հավանաբար մտածում այն մասին, թե որքան ժամանակում է մարսվում այս կամ այն ուտելիքը:  Բժիշկները պնդում են, որ պետք չէ խառնել տարբեր տևողությամբ մարսվող սննդատեսակները, որովհետև դա ստամոքսում ծանրություն է առաջացնում և վնասում մեր աղեստամոքսային համակարգը:

Մինչ սնունդը գտնվում է ստամոքսում, ճարպերն ու սպիտակուցները քայքայվում են: Նոր սննդատեսակ ընդունելուց առաջ դուք կարող եք հաշվարկել՝ արդյոք արդեն մարսվե՞լ է ընդունած սնունդը, թե՞ ոչ: Դա ձեզ կազատի գերսնվելու սովորությունից:

 Փորձեք չսնվել քնից 4 ժամ առաջ, որպեսզի քնի ժամանակ ստամոքսը հանգստանա: Եթե դուք հետևեք այս ցանկին, ապա հեշտությամբ կարող եք մոռանալ ավելորդ քաշի, առողջական խնդիրների ու ստամոքսի ցավի մասին: Հիշեք՝ ուտել պետք է միայն այն ժամանակ, երբ համոզված եք, որ նախորդ ընդունված սնունդն արդեն մարսվել է:

Սննդամթերքի մարսվելու տևողությունը

Ջուր - անմիջապես հայտնվում է աղիներում

Մրգային հյութ - 15-20 րոպե

Բանջարեղենային հյութ - 15-20 րոպե

Բանջարեղենային արգանակ - 15-20 րոպե

Շատ հյութ պարունակող մրգեր և հատապտուղներ - 20 րոպե

Նարինջ, թուրինջ, խաղող - 30 րոպե

Հում բանջարեղեն, բանջարեղենային աղցաններ՝ առանց ձեթի - 30-40 րոպե

Խնձոր, տանձ, դեղձ, բալ - 40 րոպե

Խաշած բանջարեղեն - 40 րոպե

Ձու - 45 րոպե

Կաղամբի բոլոր տեսակնեը, դդմիկ, եգիպտացորեն - 45 րոպե

Գազար, բողկ, բազուկ - 50 րոպե

Ձեթով բանջարեղենային աղցաններ - 1 ժամ

Ձուկ - 1 ժամ

Օսլա պարունակող բանջարեղեններ՝ կարտոֆիլ - 1,5-2 ժամ

Շիլաներ՝ բրնձից, հնդկաձավարից, հաճարից - 2 ժամ

Լոբազգիներ - 2 ժամ

Կաթնամթերք - 2 ժամ

Թռչնամիս - 2,5 ժամ

Արևածաղկի, դդմի և այլ սերմեր - 3 ժամ

Ընդեղեն - 3 ժամ

Տավարի միս - 4 ժամ

Գառան միս - 4 ժամ

Խոզի միս - 5,5-6 ժամ

Այնպես որ, առողջ լինելու և ավելորդ քաշից խուսափելու համար հետևեք ոչ միայն նրան, թե ինչ եք ուտում, այլ նաև՝ որքան հաճախ:

Նյութը՝ Արմինե Հայրապետյանի

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել