Վերջին շրջանում, գնալով ավելի լայն տարածում են ստանում այսպես կոչված գաստրոնոմիկ տուրերը, որոնց շրջանբականերում զբոսաշրջիկները ծանոթանում են տվյալ երկրի խոհանոցի ամենահամեղ ուտեսներին։ Այսօր Ձեզ կներկայացնենք վիրտուալ գաստրոնոմիկ տուր աշխարհի տարբեր երկրներով ու կկիսվենք աշխարհի 10 ամենահամեղ դեսերտների գաղտնիքով։
«Ամրոց» պուդինգ, Անգլիա
Այս պուդինգն այլ պուդինգներից տարբերվում է տոպինգով՝ ելակի ջեմով, որը ծորում է թխվածքի կողքերով։
Շագանակային կինտոններ, Ճապոնիա
Այս դեսերտի համար հիմք են ծառայում շագանակներտ՝ քաղցր կարտոֆիլի, շաքարի, քաղցր օշարակի ու քացախի հավելումով։ Այս կոնֆետները պատրաստելու համար պիտանի են միայն Ճապոնիայում և Հարավային Կորեայում աճող շագանակները։
Գուլաբջամուն, Հնդկաստան
Չոր կաթի գնդիկներ՝ քաղցր օշարակի մեջ։
Տիրամիսու, Իտալիա
Սրա բաղադրության մեջ մտնում են հետևյալ բաղադրիչները․ մասկարպոնե պանիր, սուրճ, հավկիթ, շաքար և սավոյարդի թխվածքաբլիթները։ Որպես կանոն, արդեն պատրաստի դեսսերտը ծածկում են կակաոյի փոշով։
Սոպապիյաս, ԱՄՆ
Յուրահատուկ այս բլիթները ուտելիս պետք է թաթախել յուղի մեջ։ Վերջերս այս դեսերտը նշեց իր 200-ամյակը։
Պավլովի տորթ, Ավստրալիա և Նոր Զելանդիա
Հարած սերուցքի հիմման վրա պատրաստվող այս տորթի վերին շերտը պատված է հատապտուղներով, կամ էլ տրոպիկական մրգերով։
Մրգային աղցան, Կենտրոնական Աֆրիկա
Աֆրիկայում գոյություն չունի այս աղցանի հստակ բաղադրատոմս, բայց որպես կանոն, դրա մեջ մտնում է ձմերուկ, առանց որի, ոչ մի մրգային աղցան չի կարող ավարտուն լինել։
Չուրրոս, Իսպանիա
Տապակած քաղցր թխվածքաբլիթ, որը պատրասում են եփված խմորից և որի կտրվածքը բազմագագաթ աստղի ձև ունի։
Փախլավա, Թուրքիա
Բավականին տարածված քաղցրավենիք, որը պատրաստում են շերտային խմորից, ընկույզներից ու քաղցր օշարակից։
Նշով թխվածքաբլիթ, Չինաստան
Երբեմն այս դեսերտ մատուցվում է կշտացնող չինական ճաշկերույթից հետո, որը կարող է ներառել տապակած խոճկորի ու ծովախեցգետնի։